Abessinier

”Abessiniern, abyn, är elegant, livlig och nyfiken. Den är läraktig och vill gärna vara med när det händer saker i hemmet.

Abyns päls är unik! Den är kort, spänstig och tätliggande med dubbel eller trippel ticking, vilket betyder att varje hårstrå har två eller fler färgband. Även andra raser kan ha delvis tickad päls, men då alltid i kombination med tecken av olika slag som ränder eller fläckar.

Det är en medelstor katt som gör ett graciöst och elegant intryck. Den är slank, smidig och muskulös. Benen är långa och slanka med små ovala tassar. Svansen ska vara tämligen lång och avsmalnande mot tippen.

Abyn har ett kilformat ansikte och ganska stora öron som gärna kan vara tofsade. Det ska vara god bredd mellan öronen som ska vara breda vid basen. De stora ögonen är mandelformade, lysande och uttrycksfulla och runt ögonen ser det ut som om den har eyeliner. Ögonfärgen kan vara bärnstensgul, gul eller grön.”
Källa: SVERAK

Abyn kan finnas i åtta godkända färger, vilka finns listade på Aby&Somaliringens hemsida.

I stort sett handlar det om fyra färger, med eller utan silver:

  • Viltfärgad (n): Varm brun eller rödbrun päls med svart ticking och en bottenfärg som är mörk aprikos eller orange.
  • Blå (a): Varm blågrå päls med mörk, stålgrå ticking och en cremefärgad (havregrynsgul) botten.
  • Sorrel (o): Varm kopparröd päls med chokladfärgad ticking, med aprikos som bottenfärg.
  • Fawn (p): Päls med beige ticking och cremefärgad botten.

 


Abyn som sällskapsdjur

Den abessinska katten tycker om värme och ligger gärna i husses eller mattes knä, men den är inte så närgången att det blir krävande. Tvärtom är abessiniern duktig på att sysselsätta sig själv och leka med sina djurkompisar. Abessinska katter vill gärna ha uppmärksamhet och kan vara mycket påhittiga ibland. Exempelvis kan flera kattägare vittna om hur deras abessinier har lärt sig att öppna dörrar genom att hoppa upp på handtaget och hänga där tills det säger klick. Abessiniern är också en väldigt matglad katt, den sitter gärna med vid matbordet och försöker att se så söt och utsvulten ut som möjligt.


Historia

”Abessiniern liknar katter som avbildats i egyptiska pyramider och tempel. Den kallas ibland för en levande modell till gudinnan Bastet, som ofta är avbildad med ett katthuvud. Egyptiska tamkatter blev helgade åt gudinnan Bastet och dessa katter värderades så högt att det var belagt med dödsstraff att döda dem. Tempelkatterna blev efter döden svepta och mumifierade.

Den första abessiniern registrerades i England 1896. Rasen kan ha kommit direkt från landet Abessinien. Man vet att en dam förde hem en katt, Zula, från Abessinien 1868 som segertrofé. Det sägs även att många sjömän tog med sig katter med tickad päls från just dessa trakter. Att dessa katter skulle utgöra grunden till rasen ifrågasätts idag.


Troligen har anlaget för tickad päls kommit till England med hjälp av romare, som tog med sig katter under den tidiga romartiden. Långt senare har anlaget för den vackra pälsen tagits tillvara av kattuppfödare i England. Kanske är det en kombination av de gamla huskatterna från romartid och nytillskotten från Abessinien i slutet av 1800-talet som ledde fram till den raskatt som idag heter abessinier.

 

Den första specialklubben för abessinier bildades i England 1929. Till Skandinavien kom ett fåtal abessinier under 1930-talet. Till Sverige importerades sedan de första abessinierna från England 1953.”
Källa: SVERAK